”Vinnare Årets Segelbåt 2016 – Långfärdsbåt

Båtmässan Göteborg & Maringuiden 2016

Linjett 43

Juryns motivering Årets Segelbåt – Långfärdsbåt

”Att gilla Linjett 43 är att hylla klassisk kvalitet och tidlös stil. Båten bjuder på sting i gången och harmoni för hemmavatten och på långresor. Framför allt är den en bländande blandning av tradition och nytänkande och visar att Rosättras recept är rätt – småskalighet ger mer. Igen. ”

”Stor för sina 43 fot, modern i stilen, välinredd, välseglande och försedd med en lyftköl, som tål grund. Dessutom är Mats Gustafssons skapelse igen fin att se på. Hans mål är att bygga perfekt i allt och göra rätt för beteckningen mycket båt för pengarna. Nya Linjett 43 är årets kanske intressantaste och mest innovativa cruiser/semesterbåt och igen ett gott exempel på vad små svenska varv förmår”

Båtmässan Göteborg & Maringuiden står bakom utnämningen av ”Årets Segelbåt”

En Linjett ska vara linjeskön och ge seglaren en härlig seglingsupplevelse med vetskapen om att båten är utvecklad för Östersjöns varierande förhållanden och anpassad för skärgård.

Ett lättdrivet skrov som ger förutsättningar för segel som kan hanteras av få personer samtidigt, var en självklar utgångspunkt för nya Linjett 43. Samtidigt ska fartegenskaperna finnas nära till hands. Segelbåten ska ge liknande upplevelser på kappseglingar som med ytterligare ett ton i semesterpackning.

Inredningen – det mesta är möjligt

Linjetterna har linjerna gemensamt, men under däck sker underverket.

Den mattlackerade mahognyn ger ett sobert intryck och en slitstark yta som står sig i decennier. Dubbla skylights och stora fönster ger ljus och rymd i salongen. Fönster i friborden skapar en känsla av närhet och kontakt med vatten och skärgård från salong såväl som hytter.

Inredningen är Linjettens adelsmärke. Det är här årtionden av upparbetad erfarenhet och kunskap om trä får sin praktiska utformning. Och det är här du kan påverka, göra verklighet av dina idéer och funderingar.

Segelbåten har en underbar volym, vilket innebär att det mesta också är möjligt. Välj mellan soffor, fristående fåtöljer, hur navigationsbordet ska placeras, var du vill ha teven. Allt är möjligt. Nästan.

En kund uttryckte vårt arbetssätt så här: ”På Rosättra diskuterar man inte med kunden, man reflekterar”.

Längd skrov 13.33 m
Längd vattenlinje 11.82 m
Bredd 3.95 m
Bredd vattenlinje 3.15 m
Djupgående 2.25 m
Tillval: Höj-& sänkbar köl 1.90-2.45m
Deplacement 8.7 ton
Kölvikt 3.5 ton

D255 VolvoPenta, SD130
3-bladig foldingpropeller
Generator 120 A
Dieseltank, 160 liter, rostfri
Rigg: 19,5 m, 3 spridare
Storsegel 57 m2
Genua 1, 150 % 61 m2
Genua 3, 110 % 41 m2
Självslående fock 33 m2
Spinnaker 144 m2
SRS-TAL 2015 1.41
  • Eberspächervärmare D4, med 7 utblås
  • Värmeskåp i toalettutrymme
  • Isotherm kyl SP (vattenkyld), 75 liter
  • Separata färsk- och saltvattensystem. 350 liter
  • Gasolspis, Gasoltub PC5 och läckindikator
  • Elektrisk länspump för utsug ur kölsvin och dusch. Manuell länspump från kölsvinet.
  • 2 st elektriska VC, holdingtank 70 och 80 liter. Tömning genom däcksutsug eller gravitation.

Komplett specifikation i utskriftsvänlig PDF ->

Komfort – när du själv bestämmer

Alla de där sakerna som tillsammans skapar komforten och bekvämligheten i en segelbåt, börjar förberedas redan vid plastningen av skrov och däck. Det är då alla rören dras, men allt som ska monteras under däck tar annars vägen via nedgången. Då vet man också att allt kan tas ut samma väg vid service eller reparation.

Den snabba tekniska utvecklingen förändrar inte bara instrument och elektronik ombord. Även när det gäller komfort blir rådgivning allt viktigare. Tillsammans diskuterar vi hur segelbåten ska användas och av vem. Det är detta och dina behov som styr allt från placering av eluttag, antenner och givare till nätuppkopplingar. Komfort är också att alltid ha tillgång till el. Därför är solpanel standard liksom tre 100 Ampers underhållsfria AGM-batterier som tål djupa urladdningar.

Linjett 43

Vi ser fram emot omdöme efter provsegling!

Lämna gärna ditt omdöme här!

Segling 94 av 100
Komfort 92 av 100
Design 88 av 100
Pris 91 av 100
Stor för sina 43 fot, modern i stilen, välinredd, välseglande och försedd med en lyftköl, som tål grund.
Årets Segelbåt 2016, Båtmässan Göteborg & Maringuiden

Sittbrunn – säker och bekväm

Det är i segelbåtens sittbrunn du tillbringar en väsentlig del av din tid ombord. Därför har vi lagt ner mycket omsorg på att du ska uppleva den som bekväm, trygg och säker. Sprayhood har rostfria bågar med grabbräcke. De höga sargerna är skyddande för alla i familjen. Hela sittbrunnen är teakklädd för din komfort och säkerhet. Som alla Linjetter finns storskotsskenan på salongstaket och storskotet är neddraget till rorsman. Detta bidrar inte bara till att sittbrunnen är stor och bekväm, utan i hög grad också till en segling. där rorsman har full kontroll. Linjett 43 är i standardversion utrustad med två rattar.

Motorstyrka – minst 5 gånger vikten

En ofta använd tumregel är att motorstyrkan ska vara minst fem gånger båtens vikt. Den regeln vill vi alltid ha god marginal till. Linjett 43 är försedd med en 55 hk Volvo D2 55 samt utrustad med en trebladig foldingpropeller.

Rigg och segel – lättrimmat och lättseglat

Seldénmasten är en genomgående aluminiumprofil och 9/10-dels riggen har dubbla 25 graders bakåtsvepta spridare. På 43 fots segelbåt är det än viktigare att riggen är modern och lättrimmad. En uppskattad finess är att Linjetten kan förses med en rullbar självslående 110%-fock. Den är sydd för maximalt utnyttjande både i fullstorlek och inrullad. En märkning på seglet visar hur långt man rullar in för att få den som självslående, utan att egenskaperna förändras.

Senaste nytt

Välkommen ombord,
du kommer aldrig vilja gå iland!

Click edit button to change this code.

Click edit button to change this text.