–  Det fixar vi.

Peter Helgesson tyckte bordet var lite för lågt och att han enklare ville komma mellan bord och mast. Inga problem att avvika från standard. Det är standard att man gör just det. Få segelbåtar har lämnat Rosättra utan att kunden har satt sina egna avtryck.

– På Rosättra diskuterar man inte med kunden. Man reflekterar. Även när de sa nej eller avrådde från mina mer eller mindre genomtänkta förslag fick jag en känsla av att de förstår att segelbåten är en jätteinvestering och man blir respektfullt behandlad berättar Peter.

Peter har seglat hela sitt liv med lite avbrott för sommarstuga och intensivare arbetsperioder som egenföretagare. Han har testat kvalitetsbåtar mellan 36 och 40 fot och kravlistan var från början kort och precis:

Dusch under däck, kunna seglas ensam, styv och snabb, praktisk. Valet blev en Linjett 37.

När väl bygget var igång och Peter Helgesson såg möjligheter växte aptiten. Det blev även en bogpropeller med lucka för mindre bromspåverkan, el-winsch för storfall men även ankare, förstärkning under däck för framtida kutterstag, och lite till.

Rådgivning allt viktigare

Det som börjar med en maghognystock slutar med en inredning som väcker beundran och drömmar. Inredningen är Linjettens adelsmärke. Utrustningslistan kan bli oändlig. Det är här kunderna kan påverka och förverkliga idéer.

– Det är klart att så långt det är möjligt försöker vi bygga som kunderna vill ha det, men det är klart att det inte alltid är tekniskt möjligt säger Markus Gustafsson, VD på Rosättra Båtvarv.

Och det är just det. Det gäller att lära känna kunden för att förstå behoven. Hur kommer båten användas? Även den snabba tekniska utvecklingen ändrar oavbrutet förutsättningarna och lösningarna.

– För allt fler är datorer ett måste på land och blir mer och mer självklart även ombord. Men ett hinder är tillgången till el säger Kristoffer Gustafsson på Rosättra Båtvarv.

Nu kommer Kristoffer igång ordentligt. Han talar om placering av givare, antenner, hur man undviker energiförluster, om trådlöst kontra kabel, wifi och uppkopplingar till nätet. Han pratar om var eluttagen kan sättas, om förkortat avstånd mellan batterier och generatorer.

Varvets roll har utvecklats och förändrats. Från att utföra och tillgodose behov till att även förklara och reda ut behoven från allt vad gäller val av segel, motorstyrka, inredning till navigation och elektronik. Rådgivarrollen har blivit allt viktigare.

– Man måste lära sig lyssna på både kunder och leverantörer och sedan väga samman vad som kommer fungera bäst för varje person. Inte minst på längre sikt avslutar Kristoffer Gustafsson.

I helgen kan du reflektera med Rosättra Båtvarv på flytande båtmässan ”Allt på Sjön” 28-30 augusti i Gustavsberg.