”Välbalanserat fullblod”

Båtnytt 2014-12

När Linjett 37 lanserades utnämnde en båttidning segelbåten till ”skärgårdens fullblod”. De moderna linjerna, fribordet som var något högre än på tidigare modeller och mindre överhäng i för och akter, den kompromisslösa kvaliteten imponerade på tidningen. Även om linjerna är moderna är målet att konstruktionen ska bestå över designtrenderna. En vacker segelbåt med klassiska linjer ger lång livslängd.

Linjett 37

Med 37:an blir det allt tydligare att Linjett utvecklas till familjebåtar med goda kappseglingsegenskaper. Låga fribord, slankt skrov, komfort och skärgårdsegenskaper gör Linjett 37 till en vinnare hos familjerna.

Precis som våra andra segelbåtar är Linjett 37 tydligt anpassad för skärgårdssegling. Den lutande stäven och ett moderat djupgående ger seglaren tillgång till skärgårdens smultronställen. Den smala vattenlinjen med det lättdrivna skrovet ger en hanterbar segelyta, som helt kan skötas av rorsman. Segelbåten är byggd för att enkelt hanteras av två personer.

De moderna linjerna har också inneburit en utrymmesoptimering av Linjett 37. Tre dubbelhytter samt rymlig salong med många möjligheter till individuella planlösningar kombinerar de vackra linjerna med en effektiv inombordsvolym.

Längd skrov 11,45 m
Längd vattenlinje 9,91 m
Bredd 3,60 m
Bredd vattenlinjen 2,83 m
Djupgående 1,87 m
Deplacement 6,5 ton
Kölvikt 2,6 ton
 • Motor 40hk, Volvo D2 40
 • 3-bladig foldingpropeller
 • Varvräknare och kontrollpanel vid rorsman
 • Generator 115 A
 • Rostfri dieseltank, 120 liter
 • Motorrummet är ljud- och värmeisolerad med blybelagd isolering
Höjd över vatten 17,2 m
Storsegel  39 m2
Genua 1, 150% 43 m2
Genua 3, 110%  29 m2
Självsående fock  26 m2
Spinnaker 100 m2
SRS-TAL 2014 1,26
 • Ebersprächervärmare D4, med 8 utblås
 • Värmeskåp i toalettutrymmet
 • Isotherm kyl SP (vattenkyld), 75 liter
 • Separata färsk- och saltvattensystem. 270 l
 • Gasolspis, Gasoltub PC5 och läckindikator
 • Elektrisk länspump för utsug ur kölsvin och dusch. Manuell länspump från kölsvinet
 • VC med holdingtank. 80 liter. Tömning genom däcksutsug eller gravitation

Komplett specifikation i utskriftsvänlig PDF ->

Inredningen – det mesta är möjligt

Linjetterna har linjerna gemensamt, men under däck sker underverket. Inredningen är Linjettens adelsmärke. Det är här årtionden av upparbetad erfarenhet och kunskap om trä, får sin praktiska utformning. Det är här du kan påverka, göra verklighet av dina idéer och funderingar och 37:ans volym gör att det mesta också är möjligt.
Du kan välja mellan soffor, fristående fåtöljer, hur navigationsbordet ska placeras, var du vill ha teven. Allt är möjligt. Nästan.
– På Rosättra diskuterar man inte med kunden, men reflekterar. Även när de sa nej eller avrådde från mina mer eller mindre genomtänkta förslag, förstår de att en segelbåt är en jätteinvestering och man blir respektfullt behandlad säger Peter Helgesson, nöjd Linjett 37-ägare.

Komfort – när du själv får bestämma

Alla de där sakerna som tillsammans skapar komforten och bekvämligheten börjar förberedas redan vid plastningen av skrov och däck. Det är då alla rören dras, men allt som ska monteras under däck tar annars vägen in via nedgången. Då vet man också att man kan ta ut det samma väg vid service eller reparation.
Den snabba tekniska utvecklingen ändrar inte bara instrument och elektronik. Även när det gäller komfort blir rådgivning allt viktigare. Det är hur Linjetten ska användas och av vem, som styr allt från placering av eluttag, antenner och givare till nätuppkopplingar. Solpanel är standard liksom tre 100 Ampers underhållsfria AGM-batterier som tål djupa urladdningar, men även här är behoven olika, men oftast ökande.

Linjett 37

Seglar du Linjett 37?

Lämna gärna ditt omdöme här!

Segling 93 av 100
Komfort 93 av 100
Design 92 av 100
Pris 90 av 100

Skärgårdsseglare

Det var med 37:an som lösningen med alla tågändar nerdragna till sittbrunnen utvecklades. Nu är tamparna gömda i sargen. Inte bara för att det ska se rent och snyggt ut. Det är också i hög grad en säkerhetsfråga.
Linjett 37:ans skrov är medelsmalt och mer V-format än på andra segelbåtar. Det gör att den blir mer allround och kryssar lika bra som den slörar.

”Att bygga för skärgården är att bygga in säkerhet och trygghet från början”

Skärgården är seglarens paradis, men kan också bjuda på överraskningar som kan vara mindre angenäma. Därför är skrov och däck handupplagd multiaxial glasfiber med iso-polyester. Området runt kölsvinet och andra belastade punkter har massivt laminat, medan övrigt är sandwichkonstruktion med 16 mm divinycell. Lägg därtill att huvuddelen av skotten är laminerade i däck och skrov.

Balksystemet och vantinfästningarna består av riktad rowing och multiaxial glasfiber, d.v.s. man blandar mattor med långa korslagda fibrer med sydda mattor, där fibrerna är ställda i 45 grader mot varandra. Detta ger en grundstyvhet och styrka som märks först när den behövs.

Det är ingen tillfällighet att Linjetten har minst antal försäkringsskador. Den är byggd för skärgården.

Rigg och segel

Seldénmasten är en genomgående aluminiumprofil och 9/10-dels riggen har dubbla 25 graders bakåtsvepta spridare. En modern och lättrimmad rigg. En uppskattad finess är att Linjetten kan förses med en rullbar självslående 110-fock. Den är sydd för maximalt utnyttjande både i fullstorlek och inrullad. En märkning på seglet visar hur långt man rullar in för att få den som självslående. Enkelt är också säkert.

Köl och roder med  inbyggd säkerhet

Med 37:an kom också nya säkerhetslösningar. Bland annat har kölen i överkant en liten klack akterut och en infästning i skrovet som ett stativ. Vid grundstötning fördelas därför kraften och påkänningen på den aktra delen blir väsentligt mindre. Bottenstockarna har också gjorts bredare och kraftigare.
Som hos alla Linjetter är kölvikten 40 procent av deplacementet. Tack vare en köl med mer vikt nedtill kan man ändå hålla ett måttligt och uppskattat djupgående, anpassat efter skärgårdsförhållanden.
Även på 37:an tillverkar vi nu rodret med en offerdel, där den övre delen är fem gånger starkare så att man vid en påkänning ändå har manöverförmågan kvar.

Sittbrunn som är stor och trygg

Det är här du tillbringar en väsentlig del av din tid ombord och därför har vi lagt ner mycket omsorg om din bekvämlighet och säkerhet. De höga sargerna är skyddande och trygga för alla i familjen. Hela sittbrunnen är teakklädd.Något som uppskattas lika mycket vid en frisk kryss som en tidig morgon. Som alla Linjetter finns storskotsskenan på salongstaket och storskotet är nerdraget till rorsman. Detta bidrar till att sittbrunnen är stor och bekväm. Sprayhood har rostfria bågar med grabbräcke och ger även rorsman skydd. På piedestalen sitter plottern som rorsman kan vrida på ett helt varv.

Motorstyrka på 5 gånger vikten – minst

En ofta använd tumregel är att motorstyrkan ska vara minst fem gånger segelbåtens vikt. Den regeln vill vi alltid överskrida. Genom att Linjett 37 är försedd med en 40 hk Volvo D2 40 har kommer också den trebladiga foldingpropellenr till sin rätt. All manövrering av motorn sker från piedestalen.

”Väldigt lättmanövrerad och ett lagom djupgående gör att man kommer in i vikarna”
Omdöme - Linjett 37
”Man blir bara mer nöjd ju längre tid man ägt henne. Båten är verkligen lagom stor för vår skärgård”
Omdöme - Linjett 37

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Välkommen ombord,
du kommer aldrig vilja gå iland!

Galleri

Teknisk data
Längd skrov 11,45 m
Längd, vattenlinje 9,95 m
Bredd 3,6 m
Djup 1,87 m
Deplacement 6 500 kg
Köl 2 600 kg
Holdingtank 95 l
Bränsle 120 l
 .
Segelyta
Storsegel 39 m2
Genua 1, 150% 43 m2
Genua 3, 110% 26,5 m2
Självslående fock 26 m2
Spinnaker 101 m2
SRS-tal (2011) 1,25

Kontakta oss för mer information

Click edit button to change this text.